freeZone

Szabadon a szabadidőről

Sherpák

sebastian-pena-lambarri-1222511-unsplash.jpg

Sherpák. Azok a hegyi vezetők, akik segítik és kísérik a hegymászókat Nepálban. Vajon tényleg csak ennyit jelentenek?

Sokan hallottak már a sherpákról és jómagam is egy ideig abban a tudatban voltam, ők az azok a teherhordók akik a hegymászó expedíciók során segítik a hegymászókat, úgymond hegyi vezetők. Ők készítik elő a terepet, előre bejárják az éjszaka közepén a Himalája legveszélyesebb útvonalait - életüket is kockáztatva - előkészítve és biztosítva az utat. Egy foglalkozás.

Nos, ez igaz de tulajdonképpen a sherpa egy buddhista vallású, elszigetelt népcsoportot jelent, akik a Himalája magas vidékein élnek, kb 3-4000 méteres magasságban. Itt nyáron is 10 C van. Ebből adódóan általában csak a nyári hónapok alkalmasak arra, hogy mezőgazdasági munkát végezzenek és az időszak végén betakarítsák a terményeket. A többi hónapokban minden havas így nem tudnak dolgozni. A lakóhelyük sem túl gazdag (legalábbis a nyugati kultúrához képest). Minden házban található egy buddhista oltár a dalai Láma képével.

A falvakra inkább a színesség jellemző, ez a ruházatukra és a házaik színére is elmondható. Nekik ez a szép és divatos, így ebből adódóan az őket körülvevő óriás hegyek sem sem ragadják magukkal, hiszen színtelen, fehérek.

sebastian-pena-lambarri-1222516-unsplash.jpg

Viszont miután elszigetelve és sokszor munka nélkül élik életüket (ettől függetlenül nem boldogtalanul!), kapóra jött a sok hegymászó turista, aki az őket körülvevő csúcsokat akarták meghódítani és segítségre volt szükségük. Valószínűleg, már genetikailag úgy alakult át testfelépítésük, hogy nagyon jól bírják a magaslati levegőt és ügyes hegymászók, így a kereslet és a kínálat találkozott.

Nagyon sok shepra olyan megélhetést tud biztosítani családjának ezáltal, ami egész évre leveszi a terhet a vállukról. Hozzáteszem a sherpa népcsoport legtöbb tagja nem hegymászó.

A leghíresebb shepra Tendzing Norgaj, aki 1953. május 29.-én Edmund Hillaryvel együtt elsőként mászták meg a Föld legmagasabb hegycsúcsát, a Mount Everestet. Nagy tisztelt övezte őt és azóta is tisztelik a sherpákat azok az odalátogató hegymászók akik az ő segítségükkel hódítják meg a hegycsúcsokat. 2003-ban, az első megmászás 50. évfordulójának ünneplése kapcsán Hillary fia, és Tenzing fia, együtt sikeresen megmászták a csúcsot. 

Tudni kell, hogy bár igaz, hogy pénzt kapnak érte, de órási kockázatot vállalnak a sherpák a munkájukkal egy néhány hetes időszak alatt évente, amikor alkalmas az időjárás a Mount Everest (vagy más néven a Csomolungma) csúcstámadására. Éjjel, a -20 C-ban elindulnak, hogy a kötélbiztosításokat kitegyék, az oxigénpalackokat odakészítsék, hogy mire a fizetett hegymászók odaérnek, már ott legyen minden. A sherpák nélkül csak nagyon nehezen sikerülne meghódítani a hegyet. És volt olyan év is néhány éve amikor a sherpák fellázadtak, hogy kevésre értékelik őket, miután többen meghaltak egy jégomlás következtében és elmaradt az "idény", a elhunyt sherpa hegymászók tiszteletére.

 

 kalle-kortelainen-242413-unsplash.jpg

 

A Csomolungma a tengerszinttől számítva a legmagasabb hegy a Földön. A Himalája hegység része. Csúcsán halad át Kína és Nepál határvonala. A hegy 8848 m magas és évente kb. 4 milliméterrel nő. A Csomolungma név tibeti eredetű, jelentése „a Föld istenasszonya”.

A bejegyzés trackback címe:

https://freezone.blog.hu/api/trackback/id/tr5014593940

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Facebook oldaldoboz

freeZone

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

Címkék

Archívum

süti beállítások módosítása